Wielercafé 9

Gerard van Beek – Oostzaan’s grootste!

Hij werd op 1 november 1924 in Volendam geboren, maar kwam al op jeugdige leeftijd naar Oostzaan omdat zijn ouders zich in het dorp gingen vestigen. Gerard komt al op zeer jonge leeftijd met sport in aanraking, en daarbij blijken al snel dat zijn voorkeur uitgaat naar schaatsen en wielrennen. Hoewel het schaatsen een schaduw over de familie Van Beek werpt. Tijdens een schaatstocht in de Oostzaner polder zakten Gerard en zijn broer Herman door het ijs. Gerard weet weer op het ijs te komen en tracht in z’n eentje op allerlei manieren, en met al zijn krachten, zijn broer ook op het ijs te krijgen en te redden. Hij heeft uiteindelijk alleen nog maar de handschoen van zijn broer in zijn handen. Herman is onder het ijs geschoten en verdrinkt! Het zal de animo in het schaatsen wat doen afnemen en Gerard gooit zich volledig op de wielersport. Komt al als jonge knaap bij de Zaanlandse Wielerclub DTS terecht en presteert meteen goed. Al vrij snel zal blijken dat er voor hem veel in het verschiet ligt. Winnen gaat een soort handelsmerk worden voor de jonge Van Beek. Als prille Amateur weet hij in 1943 drie keer te winnen en zes 2e plaatsen in de wacht te slepen in belangrijke wedstrijden. Tot halverwege het seizoen 1947, voordat hij de overstap maakt naar de Profs, wint hij nog 19 koersen, Waaronder de tweede editie van de Ronde van Noord-Holland in 1947. In datzelfde jaar neemt hij deel aan de WK in het Franse Reims en weet daar meteen het brons te pakken, als volslagen outsider!

Als Prof laat hij het peloton weten, en vooral ook voelen, dat het hem ernst is. Hij wil vlammen, winnen! Hij pakt zijn prijzen zowel op de weg als op de baan. Zal met mannen strijd leveren als een Wim van Est bijvoorbeeld. Een derde plaats tijdens het NK op de baan 50 km. Tweede op het NK achtervolging. Maakt twee keer deel uit van de DTS-ploeg die de nationale Clubtitel wint alsmede het Zilveren Molentoernooi. Hij maakte deel uit van het ‘beruchte’ kwartet Nederlandse kleppers, die de Musketiers werden genoemd. Van Beek, Piet de Vries, Gerrit Voorting en Harm Smits, waren de vier renners die met en voor elkaar reden. Veel koersen waren ze dan ook de eerste vier aankomende. De baansport trok Gerard meer en meer. Hij ging Zesdaagses rijden door heel Europa. Kwam ook daarin weer heel goed uit de verf. Met koppelgenoot Arie Vooren vormde hij een vast en buitengewoon goed koppel. Vele ereprijzen behaalde de twee. Het leek Gerard van Beek crescendo te gaan. Leek…! Want het noodlot sloeg keihard toe! Het was op de winterbaan in het Duitse Berlijn. 14 maart 1951. Gerard maakte een onfortuinlijke val en kwam met hoge snelheid tegen de balustrade terecht en liep bijzonder zware verwondingen op. Hij werd afgevoerd naar een ziekenhuis en met de grootste spoed geopereerd. Echter zijn toestand verslechterde allengs en diezelfde nacht nog kwam hij te overlijden! Slechts 27 jaar mocht hij worden. Oostzaan, de Zaanstreek en de vaderlandse wielerwereld werden in een troosteloze rouw gedompeld. Een inktzwarte wolk dreef over…. Gerard werd onder een grote publieke belangstelling ter aarde besteld op de begraafplaats in Zaandam. Zijn broer Louis van Beek droeg met Cees en Cor Bakker, Bouk Schellingerhoudt, Piet Evers, Gerrit Blauw, Jan Lust en Dick Hooijschuur, allemaal DTS-coryfeeën van die tijd, hun wielervriend naar zijn laatste rustplaats. In de aula aan de Stationsstraat waren o.a. renners als een Faanhof, Lakeman, Derksen, Hijzeldoorn en Kleeftsra aanwezig. De politie zette het verkeer stil op de route naar de Zuiddijk, zo groot was de opkomst geweest van het publiek. Met het heengaan van Van Beek verloor de Oostzaanse sportwereld een absolute held! Maar ook de nationale wielersport raakte een echte topper kwijt. Gerard van Beek zou normaliter Oostzaan vaker op de kaart hebben gezet, daar twijfelt heden ten dage nog steeds niemand aan in ‘het wereldje’ der hardrijders op de fiets.

Het heeft jammer genoeg niet zo mogen zijn. Nog tot in lengte van jaren werd bij DTS ter nagedachtenis, de In Memoriam Gerard van Beekrit georganiseerd. Uw vaste columnist van dit Wielercafé schreef een biografie over Van Beek zodat in ieder geval zijn naam in ere herinnerd zal worden. (Gerard van Beek ‘Een echte Musketier’ – ISBN 9789080839789 – info@opdenvinken.nl )

<p>Mocht u nog wat meer willen weten (of eventueel vragen), klik dan op de onderstaande links en breng een bezoek aan mijn eigen websites. Per e-mail ben ik bereikbaar op: gerrie@stichtingnwm.nl</p>
<p>Gerrie Hulsing</p>
<div class="moduletable">
<div class="custom">
<ul>
<li><a href="http://www.stichtingnwm.nl" target="new" rel="noopener noreferrer">Stichting NWM</a></li>
</ul>
</div>
</div>