RVO_01a.jpgRVO_02a.jpgRVO_03a.jpg

Historie

sinds 1971

Historie

 

 

 

De Ronde van Oostzaan staat sinds 1971 op de eerste zondag van augustus op de wielerkalender van de KNWU. Doordat de kermis van Oostzaan doorgaans ook in dit weekend wordt georganiseerd, kunnen we spreken van een onvervalste kermiskoers. Een lokaal komité draagt in samenwerking met de Zaanse wielervereniging DTS zorg voor de organisatie.

De oprichters van het Komité Wielerronde Oostzaan (KWO) waren de Oostzaners Piet Bakker, Toon Brugman, Jan Onrust, Simon Keijzer en Jan Vonk. Wat begon als een rondje in het dorp groeide uit tot een officieel erkende koers onder auspiciën van de KNWU. In de loop der jaren hebben er aansprekende namen aan de start in Oostzaan gestaan: Mathé Pronk (winnaar van de 1e Ronde van Oostzaan), Jan de Nijs (wereldkampioen achter motoren) en Leontien van Moorsel. Ook tussen de winnaars van de Ronde van Oostzaan zitten bekende namen uit het elite peleton, zoals de gebroeders Rick en Ralph Moormann uit Amsterdam, Ron Vroom (4 keer als winnaar over de finish), Rob Disseldorp en niet te vergeten de enige Oostzaanse winnaar Gerard Windhouwer (2002).

 

 Het parcours is al sinds jaar en dag te vinden in de Doktersbuurt achter de Grote Kerk. Waar het ooit begon met eenvoudige afzettingen van beton en touw staan er nu professionele licht metalen afzettingen. De open bakwagen van de lokale transporteur Vels, uit de beginjaren van de ronde, heeft plaatsgemaakt voor een professionele jurywagen, compleet met fotofinish apparatuur.

Sinds de oprichting van de Ronde van Oostzaan heeft de fietsende jeugd altijd veel aandacht gekregen. Het programma van de Ronde van Oostzaan bevat dan ook elk jaar een categorie waarin de jeugd ook om de prijzen kan koersen. Zowel bij de dames als de heren is de categorie Nieuwelingen regelmatig in de programmering opgenomen. Een traditie die in het leven is geroepen door een viertal enthousiaste Oostzaanse wielerliefhebbers en inmiddels wordt voortgezet door een groep enthousiastelingen die hier nog jarenlang mee door hoopt te gaan.


Design Aart Geesink.nl Joomla! template based on Joomla templates by a4joomla